site logo

Πολεμικές τέχνες

Urban Defence

Krav Maga

Τι ειναι το Krav Maga?

Το Krav Maga (Κραβ Μαγκά) (Εβραϊκά: קרב מגע) – η σημασία των λέξεων στα Εβραϊκά είναι «μάχη επαφής» – είναι μια πολεμική τέχνη που δημιουργήθηκε από τον Ισραηλινό Ίμι Λίχτενφελντ.

Επικεντρώνεται αποκλειστικά στην αυτοάμυνα καθώς και την προστασία άλλων, προσφέροντας στον ασκούμενο μοναδικές και πολύ εξελιγμένες μεθόδους και τακτικές μάχης. Διδάσκει τρόπους αντιμετώπισης για πολλά διαφορετικά είδη και καταστάσεις βίας, καθώς και τακτικές ενάντια σε επιθέσεις από έναν ή πολλούς άοπλους ή ένοπλους επιτιθέμενους. Περιλαμβάνει πάλη, πυγμαχία και επιλεγμένες λαβές από το αϊκίντο και άλλες πολεμικές τέχνες αυτοάμυνας.

Πριν περίπου 40 χρόνια με την ίδρυση του Ισραηλινού κράτους ο Ίμι Λίχτενφελντ δημιούργησε το Κραβ Μάγκα. Ο λόγος ήταν η ανάγκη του Ισραηλινού προσωπικού να μάθει ένα είδος πολεμικής τέχνης σε μικρό χρονικό διάστημα. Τα σαράντα χρόνια ζωής του το κάνουν μια από της πιο νεαρές πολεμικές τέχνες. Ο Ίμι Λίχτενφελντ ένας αξιωματικός του Ισραηλινού στρατού το τελειοποίησε και το εισήγαγε στην εκπαίδευση του Ισραηλινού στρατού. Ο Ίμι Λίχτενφελντ ήταν πρόεδρος του Κραβ Μάγκα. Με τα χρόνια, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, η ισραηλινή αστυνομία και η Μοσσάντ άρχισαν και αυτές να χρησιμοποιούν το Κραβ Μάγκα.

Οι Ισραηλινοί, ένα έθνος σε διαρκή εμπόλεμη κατάσταση, και επινόησαν ένα σύστημα μάχης σώμα με σώμα, που θεωρείται το πιο επιθετικό που έχει δημιουργηθεί ποτέ, στο οποίο οι περίτεχνες κινήσεις και οι λοιπές «φιοριτούρες» πάνε περίπατο και όπου ο κανόνας είναι ένας: πώς θα ξαπλώσεις τον επιτιθέμενο στο έδαφος πριν καν σκεφτεί να σε ξαπλώσει αυτός…

Τα χαρακτηριστικά που κάνουν το Krav Maga πραγματικά να ξεχωρίζει από άλλα συστήματα είναι ότι:

Oι τεχνικές του είναι εξαιρετικά πρακτικές και αποτελεσματικές στον δρόμο
H εκμάθησή τους είναι εύκολη και η εκτέλεσή τους φυσική
Oι εκπαιδευόμενοι μπορούν να αποκτήσουν και να διατηρήσουν ένα υψηλό επίπεδο ικανότητας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα εκπαίδευσης

Το Κραβ Μάγκα είναι ένα πρακτικό σύστημα αυτοάμυνας δοκιμασμένο σε αληθινές συνθήκες με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα την ευκολία στην εκμάθηση, αφού στηρίζεται στις φυσικές κινήσεις και αντιδράσεις του ανθρώπου.

Τι συμπεριλαμβάνεται στις βασικές αρχές:

 • Ταυτόχρονη επίθεση και άμυνα
 • Την ανάπτυξη της φυσικής επιθετικότητας (να μην συγχέεται με τη συναισθηματική επιθετικότητα ή την οργή), με την άποψη ότι η φυσική επιθετικότητα είναι το πιο σημαντικό στοιχείο σε μια πάλη
 • Τη συνέχιση του χτυπήματος του αντιπάλου έως ότου να είναι εντελώς ανίκανος
 • Προληπτική επίθεση ή αντεπίθεση όσο το δυνατόν συντομότερα
 • Χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε αντικείμενο στο χέρι που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να χτυπήσει έναν αντίπαλο.
 • Στόχευση επιθέσεων στα πιο ευάλωτα σημεία του σώματος, όπως: τα μάτια, το λαιμό, το πρόσωπο, το ηλιακό πλέγμα, τη βουβωνική χώρα, τα πλευρά, το γόνατο, τα πόδια, τα δάχτυλα, το ήπαρ κλπ.
 • Χρησιμοποιώντας απλά και εύκολα επαναλαμβανόμενα χτυπήματα.
 • Την διατήρηση της συνειδητοποίησης του περιβάλλοντος κατά την αντιμετώπιση της απειλής, προκειμένου να αναζητήσουν διαδρομές διαφυγής, άλλους επιτιθέμενους, αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να χτυπήσουν έναν αντίπαλο.
 • Την αναγνώριση της σημασίας και την επέκταση της ενστικτώδους αντίδρασης κάτω από κατάσταση πίεσης.

 

Στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα αρκετές σχολές που διδάσκουν το σύστημα και οι οποίες διοργανώνουν και αρκετά ανοιχτά και εξειδικευμένα ή μη σεμινάρια και κύκλους εκπαιδεύσεων. Σε ότι αφορά τους φορείς του συστήματος στη χώρα – όπως και σε πολλές άλλες πολεμικές τέχνες και μαχητικά αθλήματα – υπάρχουν 4 ομοσπονδίες οι οποίες υπάγονται σε διαφορετικές παγκόσμιες, διεθνείς ή επίσημες ομοσπονδίες και οργανώσεις. Ωστόσο η μεγαλύτερη παγκοσμίως και πιο αναγνωρισμένη και στην Ελλάδα είναι η International Krav Maga Federation ή IKMF.

Urban Defence

Kick Boxing

Το kick boxing σαν συγχρονο αθλημα

Το kick-boxing είναι ένα σύγχρονο άθλημα που αποτελεί ένα από τα πιο ευρέως διαδεδομένα μαχητικά αθλήματα στον κόσμο με αυξανόμενο κοινό. Eίναι πρωτίστως ένας όρος ο οποίος δηλώνει την πυγμαχία που χρησιμοποιεί και λακτίσματα με τα πόδια.

Χαρακτηρίζεται ως άθλημα και όχι ως πολεμική τέχνη με την αυστηρή έννοια διότι δεν διδάσκει πραγματική αυτοάμυνα και χτυπήματα σε ανατομικά σημεία παρά αντιμετώπιση συγκεκριμένης κινησιολογίας σε συγκεκριμένο περιβάλλον. Ενώ οι πολεμικές τέχνες έχουν σκοπό την –με κάθε τρόπο- επιβίωση σε μία μάχη χωρίς κανόνες.

Παράλληλα με την φιλοσοφία του χτυπήματος, το kick boxing βοηθάει τα μέγιστα στην εκτόνωση του στρες και από μια ακόμη οδό. Κατά την διάρκεια της προπόνησης απαιτείται απόλυτη αυτοσυγκέντρωση, με την σκέψη του κάθε ασκούμενου να είναι απόλυτα προσηλωμένη στις οδηγίες του δασκάλου – εκπαιδευτή καθώς και στην εκτέλεση των τεχνικών. Έτσι θέλοντας και μη, αφήνετε έξω από την σχολή τις δύσκολες σκέψεις και έννοιες που σας απασχολούν, με αυτό να συνεχίζει και μετά το τέλος της προπόνησης.

Kαι σε επίπεδο ισορροπίας το kick boxing μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα. Η ισορροπία και η σωστή μεταφορά του βάρους σε κάθε ενέργεια και τεχνική αποτελούν τον βασικότερο πυλώνα για την σωστή εκμάθηση και εκτέλεσης όλων μηδενός εξαιρουμένων των τεχνικών στο άθλημα του kick boxing.

Ακόμα ένας τομέας που το kick boxing θα σας βοηθήσει σε μέγιστο βαθμό είναι αυτός της απώλειας του περιττού βάρους καθώς και η διαχείρισή του. Γενικά η άσκηση βοηθάει σε αυτό, το kick boxing όμως αποτελεί κορυφαία επιλογή.

Kickboxing fighter performing Kicks with foot on punching bag at the gym

Urban Defence

Πυγμαχία (Boxing)

Ενας αποτελεσματικος τροπος αυτοαμυνας

Η πυγμαχία είναι ένα από τα πιο αρχαία και ψυχαγωγικά μαχητικά σπορ του πλανήτη.

Περιλαμβάνει κινήσεις με το σώμα, τα πόδια, το κεφάλι και χτυπήματα. Είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος αυτοάμυνας.

Οι πυγμάχοι προπονούνται με στόχο να έχουν αποτελεσματικές γροθιές. Η ταχύτητα, η δύναμη και η ακρίβεια είναι χαρακτηριστικό της μαχητικής αυτής τέχνης.

Μία απλή προπόνηση πυγμαχίας μπορεί να κάψει και 1000 θερμίδες. Είναι ένας έξυπνος συνδυασμός αερόβιας και αναερόβιας άσκησης. Δουλεύουν όλες οι μυικές ομάδες, αυξάνει τις αντοχές του σώματος, της καρδιάς και των πνευμόνων. Επίσης είναι ένας πολύ γρήγορος τρόπος να χάσεις κιλά.

 

Βελτιωνει την αντιληψη

Το μποξ είναι μία παρτίδα σκάκι. Πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος καθ’όλη την διάρκεια ενός σπάρινγκ, να βλέπεις τα χτυπήματα που έρχονται, να αντιδράς και να έχεις γενικότερη αντίληψη.

Φυσικά όλα αυτά μπορούν να βελτιωθούν μέσω της τακτικής προπόνησης. Η καλύτερη αντίδραση και τα αντανακλαστικά είναι χρήσιμα γενικότερα στην καθημερινότητα σου όχι μόνο στο μποξ.

Ο συντονισμός των κινήσεων και η ισορροπία, όσο μεγαλώνει κανείς περιορίζονται αλλά με την πυγμαχία μπορεί κάποιος να επιβραδύνει το πέρασμα των χρόνων που αποτυπώνεται στο σώμα.

Ειναι το ιδανικο φαρμακο για το στρες

Η πυγμαχία απελευθερώνει τον θυμό, την λύπη, την στεναχώρια με έναν μοναδικό τρόπο που μπορεί να το καταλάβει κανείς εφόσον το κάνει. Μετά από μία δυνατή προπόνηση πάνω στον σάκο, στους στόχους και στα σπάρινκ σε μαθαίνει να είσαι χαλαρός και σε καταστάσεις πίεσης.

Urban Defence

Η Καλλισθενική (Calisthenics)

Τι περιλαμβανει ενα προγραμμα Καλλισθενικης γυμναστικης

 • Ασκήσεις με το βάρος του σώματος
 • Ασκήσεις για την αύξηση της μυϊκής δύναμης
 • Ισομετρικές ασκήσεις
 • Ασκήσεις αντοχής
 • Ασκήσεις εκρηκτικότητας
 • Ακροβατική γυμναστική
 • Ασκήσεις στηρίξεων
 • Ασκήσεις ευλυγισίας

Ποια ειναι τα οφελη της καλλισθενικης γυμναστικης

Η μυϊκή δύναμη και η αντοχή είναι πάνω πάνω στη λίστα με τα οφέλη της καλλισθενικής γυμναστικής. Όσοι ασκούνται συστηματικά έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν ένα σώμα γυμνασμένο συμμετρικά. Παράλληλα, αναπτύσσουν δεξιότητες όπως η ισορροπία, η ευλυγισία, η εκρηκτικότητα, ο συντονισμός, η ιδιοδεκτικότητα (η αίσθηση του να γνωρίζεις πού βρίσκεται το σώμα σου στον χώρο), η κιναίσθηση (η αίσθηση της κίνησης μιας άρθρωσης και των χαρακτηριστικών της), η πειθαρχία, η συγκέντρωση, η επιμονή και η υπομονή.

Μιας και πρόκειται για ένα είδος λειτουργικής προπόνησης (functional training), μας εκπαιδεύει να εκτελούμε σωστά κινήσεις που κάνουμε στην καθημερινότητά μας. Βελτιώνει τη στάση του σώματος και μπορεί να συμβάλλει στην αποκατάσταση και στην πρόληψη τραυματισμών. Επίσης, βελτιώνει την απόδοσή μας σε άλλα αθλήματα.

Συμβουλες για αρχαριους

 • Πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα γυμναστικής, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και κάντε τις απαραίτητες εξετάσεις.
 • Βάλτε εφικτούς στόχους, για να μπορείτε να παρακολουθείτε την πρόοδό σας.
 • Ξεκινήστε αργά και σταδιακά, ακολουθώντας τις δυνατότητες τους σώματός σας, για να αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς.

Οι 10 κανονες για ειναι νου υγιη εν σωματι υγιει

 1. Οι επαναλήψεις έχουν έμφαση στην ποιότητα της κίνησης και εκτελούνται δίχως φόρα.
 2. Η ενδυνάμωση μεγάλων μυϊκών ομάδων (θωρακικοί, πόδια, πλάτη και κοιλιακοί) αλλά και η ευλυγισία είναι κυρίαρχα μέρη της προπόνησης.
 3. Επιδιώκουμε πάντα το πλήρες εύρος κίνησης των αρθρώσεων.
 4. Οι στατικές-ισομετρικές ασκήσεις είναι εξίσου σημαντικές.
 5. Το μυαλό δίνει κίνητρα στο σώμα, γι΄αυτό δείχνουμε συνέπεια στην προπόνηση και θέτουμε προπονητικούς στόχους.
 6. Η νευρομυϊκή συναρμογή επιτυγχάνεται με επαναλήψεις χαμηλής έντασης.
 7. Το διάλειμμα μεταξύ ασκήσεων ή μεταξυ των super-sets είναι συγκεκριμένο και δεν πρέπει να παραλείπεται.
 8. Δουλεύουμε το progression (εναλλακτική άσκηση ή προάσκηση) πριν φτάσουμε στην τελική άσκηση.
 9. Το καλό ζέσταμα σε ώμους και ωμοπλάτες μάς προφυλάσσει από τραυματισμούς.
 10. Το πρόσωπό μας είναι μέρος του σώματός μας. Ελέγχουμε το αίσθημα κόπωσης και τους μορφασμούς μας ακόμα και σε δύσκολες θέσεις.
Handstand on the rails

Urban Defence

Cross Training Workout

Προγραμμα σε σταθμους

Η κυκλική ή διασταυρούμενη προπόνηση, όπως μπορεί να μεταφραστεί ελεύθερα το cross training, αφορά μια μέθοδο προπόνησης όπου εναλλάσσονται οι ασκήσεις και οι μύες που χρησιμοποιούνται κάθε φορά.

Συνήθως, δηλαδή, χωρίζεται το πρόγραμμα σε σταθμούς, όπου κάθε σταθμός έχει μία ή παραπάνω ασκήσεις που ασκούν διαφορετικές μυϊκές ομάδες κάθε φορά. Με τον ίδιο όρο βέβαια μπορεί να συναντήσεις και τον αθλητή που αλλάζει κάποιες προπονήσεις μέσα στην εβδομάδα, όπως, για παράδειγμα, τον δρομέα που κάνει κολύμβηση και yoga στο πλαίσιο της προπόνησής του.

Και αυτό έχει πολλά οφέλη, εμείς όμως θα σταθούμε στο πρώτο κομμάτι.

Οφελη

Ενεργοποίηση μεταβολισμού: Με αυτό τον τρόπο προπόνησης μειώνουμε το παθητικό διάλειμμα του ασκούμενου, κρατώντας ψηλά τις καρδιοαναπνευστικές απαιτήσεις, δηλαδή τον αερόβιο μηχανισμό ή, με άλλα λόγια, το cardio. Δίνουμε όμως και διάρκεια στη προπόνηση, καθώς οι μύες μας έχουν χρόνο να ξεκουραστούν, καθώς γυμνάζουμε την ίδια στιγμή άλλη μυϊκή ομάδα.

Αποφυγή της ρουτίνας στην άσκηση: Σημαντικό επίσης πλεονέκτημα αυτού του είδους γυμναστικής είναι η ποικιλία στο καθημερινό πρόγραμμα ασκήσεων. Όταν σε μια προπόνηση γυμνάζεις όλο σου το σώμα, η εναλλαγή των μυϊκών ομάδων καθιστά την προπόνηση πιο ευχάριστη και δύσκολα θα το βαρεθείς.

Διόρθωση μυϊκών ανισορροπιών: Με αυτή τη μέθοδο άσκησης εσύ και ο προπονητής σου έχετε την πολυτέλεια να ρυθμίσετε τις ασκήσεις έτσι ώστε να δίνετε έμφαση στα μέρη που το σώμα σου έχει περισσότερο ανάγκη. Αντίθετα, μπορείτε να δώσετε έμφαση στις μυϊκές ομάδες που δε χρησιμοποιείς στην κύρια αθλητική απασχόληση ή ακόμα και στην καθημερινή σου απασχόληση, τον τρόπο που εργάζεσαι. Η διορθωτική γυμναστική για τη στάση του σώματος και τη βελτίωση μυϊκών ανισορροπιών μπορεί εύκολα να βρει θέση σε ένα πρόγραμμα cross training.

Urban Defence

Yoga

Στην φιλοσοφία της yoga η σωματική άσκηση είναι ένα μόνο τμήμα μόνο που σκοπεύει να προετοιμάσει το σώμα για το διαλογισμό. Στη σύγχρονη μορφή της γιόγκα δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα στην άσκηση, με αποτέλεσμα για πολλούς ανθρώπους η yoga να θεωρείται μια μορφή γυμναστικής και τίποτα περισσότερο.

Πως λειτουργει η γιογκα;

Βασική τεχνική της yoga είναι ο συντονισμός της κίνησης με την αναπνοή του ασκούμενου. Αυτό τον βοηθά να φτάσει συντομότερα στην αυτογνωσίας, που αποτελεί την προϋπόθεση για την αλλαγή του εσωτερικά και εξωτερικά.

Οφελη της Yoga

Η γιόγκα είναι μια ολιστικό σύστημα κοσμοθεώρησης και γυμναστικής. Για αυτό δεν επικεντρώνεται στα συμπτώματα και την αντιμετώπιση τους, αλλά αναζητά τα βαθύτερα αίτια.

Ουσιαστικά, η yoga δρα τόσο ψυχικά όσο και σωματικά στη συνέχεια.

Αρχικά στόχος είναι το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Με ασκήσεις αναπνοής διεγείρεται με κατόπιν με άλλες ασκήσεις χαλαρώνει, με αποτέλεσμα να φτάνει σε κατάσταση ηρεμίας. Η εξισορρόπηση του συμπαθητικού και του παρασυμπαθητικού συστήματος μας βοηθά στη χαλάρωση και την αποβολή των περιττών ανησυχιών.

Ταυτόχρονα oι ασκήσεις κίνησης και αναπνοής βοηθούν στην ισορροπία του σώματος. Οι μύες δυναμώνουν και χαλαρώνουν, απελευθερώνοντας την ένταση και το στρες.

Ειδη Yoga

 • Hatha yoga: Είναι η δημοφιλέστερη τεχνική γιόγκα. Εστιάζει όλες τις ασκήσεις στον έλεγχο του σώματος ώστε να καταφέρει να ελέγξει το πνεύμα. Η Hatha και οι διάφορες παραλλαγές της είναι αυτό που έχουμε ως yoga στο μυαλό μας. Χαρακτηριστικό της είναι οι γνωστές στάσεις (asanas) και οι αναπνοές (pranayama). Χρησιμοποιεί ακόμα πέντε τεχνικές αυτοελέγχου που στοχεύουν στη χαλάρωση, τη συγκέντρωση, τον διαλογισμό κ.λπ. Αν θέλεις να έρθεις για πρώτη φορά σε επαφή με τη Yoga -ανεξάρτητα την ηλικία ή τη φυσική σου κατάσταση- είναι η καλύτερη τεχνική. Και αυτό γιατί μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα στις ανάγκες και δυνατότητες του κάθε ασκούμενου.
 • Kundalini Yoga: Σκοπός της είναι να αφυπνίσει την ενέργεια που βρίσκεται εγκλωβισμένη στη βάση της σπονδυλικής μας στήλης. Οι δάσκαλοι της λένε ότι τονώνει ειδικά τη σεξουαλικότητά μας και το ουρογεννητικό μας σύστημα! Δίνει μεγάλη έμφαση στην ακρίβεια της αναπνοής και έχει λιγότερο αυστηρές στάσεις του σώματος. Αν ο ασκούμενος θέλει να εστιάσεις περισσότερο στο διαλογισμό και να ξεμπλοκάρεις την εσωτερική σου ενέργεια είναι η ιδανική μορφή γιόγκα.
 • Ashtanga Yoga: Είναι μία καινούργια τεχνική Yoga (γνωστή και ως Power ή Dynamic) και βασίζεται στη Ηatha, της οποίας αποτελεί μία πιο αερόβια εκδοχή. Οι ασάνες της δίνουν μεγάλη έμφαση στην ευθυγράμμιση του σώματος και το συγχρονισμό της αναπνοής με την κίνηση. Είναι μια απαιτητική μορφή γιόγκα. Απαιτεί ευλυγισία και δύναμη. Δεν ενδείκνυται για όσους έχουν μυοσκελετικά ή άλλα προβλήματα. Επίσης δεν συστήνεται σε αρχάριους ή ανθρώπους μεγάλης ηλικίας.

Urban Defence

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Επικοινωνια

Κλείστε ένα δοκιμαστικό μάθημα τώρα!

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας

Agility training, woman exercising with rope in a gym.